Evde Sonda Uygulamaları
Evde Sonda Uygulamaları
Sonda Takma Hizmet İkiye Ayrılır;
1. İDRAR SONDASI;
Evde sonda takma hizmeti, tedavisi ve bakımı evinde devam eden hastalar için idrar sondasını evde takma ve çıkarma işlemidir.
İdrar sondası, idrarını her hangi bir nedenden dolayı doğal yollardan boşaltamayan hastalarda idrar kesesinin(mesane) içerisine sonda takılarak idrarın dışarıya çıkartılması işlemidir. Takılan sonda hortumundan gelen idrar, takılan idrar torbasına ya da idrar kutusuna(ürofiks) birikir ve sonrasında boşaltılır.
İdrar sondasının iki modeli vardır, slikon sonda ve kauçuk sondadır. Bu iki sonda arasında kalite ve maliyet farkı vardır. Slikon idrar sondası, kauçuk idrar sondasına göre daha uzun süre kullanılabiliyor ve enfeksiyon riski daha düşüktür.
İdrar sondası takma işlemi; bazı hastalarında tedavisi sürecinde uygulanan, bazen de kronik bakım hastalarında yatağa bağımlılık gerektiren durumlarda uzun süreli kullanım gerektiren mesane boşaltım işlemidir. Bu işlem tıbbi bir müdahale olup hemşireler tarafından uygulanmaktadır. Bu işlem hemşirelik hizmetlerinin girişimsel hizmetleri kapsamında yapılmaktadır.
Evde Sonda Takma İşlemi Nasıl Yapılır?
Evde sonda takılmasına ihtiyaç duyan hastalar için hasta yakınlarının bizlere talepte bulunması gerekir.
Talep edilen hizmetin evde takip edilen hastanın önceden takılan sondasının değişmesini mi istediği yoksa ilk defa mı sonda takılacak olduğunun bilgisinin verilmesidir. İlk kez sonda takılacak ise neden sondaya ihtiyaç duyulduğunun bilgisi çağrı merkezi yetkilisine verilmelidir.
Özel Kdz Ereğli Sağlık Kabini hemşireleri, gelen evde sonda takma taleplerini karşılamak için uygun tarihte ve saatte randevu verirler.
Verilen tarihte ve saatte mobil hemşirelerimiz hastamızın evlerine geldiklerinde yanlarında müdahale çantası ile gelirler. Bu çanta içerisinde sonda takma işlemi için gerekli tüm steril ve non-steril malzemeler yer almaktadır. (kullanılan ürünlerin tamamı tek kullanımlıktır.
Sonda takma işlemini yapacak olan hemşirelerimiz alanlarında çok deneyimli ve tecrübeli hemşirelerimizdir. Bu işlemi yapmadan önce hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesini sağlar.
Sonrasında hemşire sonda takma işlemine başlar ve işlem yaklaşık 10 – 15 dakika sürmektedir.
2. BESLENME SONDASI;
Özel Kdz Ereğli Sağlık Kabini olarak Nazogastrik sonda (beslenme sondası) takma hizmeti de veriyoruz.
Nazogastrik Sonda Nedir?
Ağız (oral) yoluyla beslenmesi güçleşen ya da ağız yoluyla hiç beslenemeyen hastalara burundan girilerek mide kadar uzana bir tüp takma işlemidir.
Kullanılacak sondası ölçüsü yaşa, cinsiyete ve uygulama amacına göre değişkenlik gösterir. Çocuk hastalarda 10 – 12Fr, erişkin hastalarda 14 – 16Fr numaralı sonlar kullanılır.
Beslenme sondası takılırken sondayı kayganlaştırmak için steril jel kullanılır.(İşlem ağrısı gerçekleştirilir.)
Nazogastrik Sonda Takılması İşlemi Sırasıyla Şu Şekilde Yapılır;
Sonda talebi hasta ve yakınlarından çağrı merkezimize yapılır. Yapılan çağrıya istinaden hastaya fiyat teklifi verilir. Teklifi kabul eden hastalara en erken zamanda randevu verilir. Randevu zamanında Kdz Ereğli Sağlık Kabini Hemşireleri hastanın evine gider.
Hastaya dik oturur pozisyon verilir, mümkün değilse son lateral pozisyon verilir.
Hastanın varsa protez dişleri çıkartılır
Beslenme sondasının ne kadar içeriye itileceğinin ölçümü hemşire tarafından yapılır.
Kateterin midede kalacak ucu uygulama yapılacak burun deliğinden aynı taraftaki kulak memesine, oradan da sternumun(göğüs kafesi) ksifoid çıkıntısının 10-15 cm altına kadar uzatılır ve işaretlenir. Yetişkinlerde bu mesafe 55 – 65 cm dir.
Hastanın rahat olması ve düzenli nefes alıp vermesi istenir.
Sondanın vereceği ağrı yada acının en aza indirilmesi için steril kayganlaştırıcı jel kullanılır.
Kateter burun deliğinden içeriye ilerlettirilir. Boğazına geldiğinde hastadan yutkunması istenir ki sondanın mideye geçişi sağlanmış olsun. Yemek borusundan geçtikten sonra işaretleme yapılan yere kadar sonda ilerletilir ve sonda işlemi takma işlemi sonlandırılır.
Bu işlem sona erdiğinde sondanın mide de olup olmadığını kontrol etmek için hastadan konuşması istenir(tüp soluk borusunda ise hasta zaten konuşamaz)
Sondanın kontrolü sağlandıktan sonra sonda buruna tıbbi band ile sabitlenir ve işlem sonlandırılır.
Nazogastrik sondasının kullanımı hakkında hasta yakınlarına kısa eğitim verilir.