Dikiş(Sütür)Atma ve Alma

Sütür Atma ve Alma

Yara büyüklüğüne bağlı olarak sütür kısa sürede atılır veya sökülür. Konuşma dilinde dikiş olarak tanımlanan cerrahi işlemin tıp dilindeki adı sütür’dür. Dikiş, dokunun iyileşmesi süreci boyunca yaranın kapalı kalmasını sağlar. Cerrahlar dokuları dikerken, terzilerinkine benzer dikiş yöntemlerinden yararlanırlar.


Kullanılan dikiş malzemesi iki çeşittir: zamanla kendiliğinden eriyenler; yaşam boyunca varlığını koruyan maddeler. Birinci grupta katgüt, ikinci grupta da naylon, ipek ve tel yer alır.


Yaraların iki ucu farklı biçimlerde birleştirilebilir. Yalnız başta ve sonda düğümlenen sürekli bir dikiş yapılabileceği gibi, aynı sonuç tek tek düğümlü ilmeklerden oluşan bir dizi ayrı dikişle de elde edilebilir. Kesik dikiş adı verilen bu ikinci yöntemde, dikişlerden biri açılsa ya da kopsa bile dikiş tümüyle sökülmez. 


Eriyen dikiş kullanma kararı birçok etkene bağlıdır. Bunların başında dokuların kapanma hızı gelir. Eriyen dikişler, dayanıklılıkları kısa sürede azaldığından, dokuların hızla iyileştiği ameliyat yaralarında, sözgelimi birkaç günde kapanan mide ameliyatlarında kullanılır. Fıtık ameliyatlarında ise kesiğin çevresinde yeni doku oluşuncaya kadar, yıllarca sağlamlığını koruyan naylon dikişler seçilir. Eriyen dikiş kullanılırsa fıtık yineleyebilir.


Deriyi birleştirmenin türlü yolları vardır. Bu amaçla sürekli ya da kesik dikiş, eriyen ya da kalıcı maddeler, hatta metal klipsler bile kullanılabilir. Eriyen madde kullanılmayacaksa naylon ile ipek seçilir. Bunlar, bir hafta kadar, derideki kesi gereken gücü kazanıncaya kadar bırakılır. Gereğinden uzun bırakılan dikişler, deride küçük izlerin kalmasına neden olabilir.


Ameliyattan sonra dikişlerim alınması acı verir mi? 

Hayır, günümüzde kullanılan maddeler eskiden kullanılanlardan çok daha yumuşak olduklarından dokuların içinde kolayca kayarlar.


Siz de dikiş atılması/alınması işlemleri için Özel Kdz Ereğli Sağlık Kabini uzmanlarından faydalanabilirsiniz