ERİS VARYANTI

Eris Varyantı (Virüsü) Nedir?

Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptanmıştır. Ancak aslında yayılmasının ilkbaharda başladığı düşünülmektedir.

Eris olarak da bilinen bu alt varyantın, Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği düşünülmektedir. Şu an için endişe edilecek bir durum olmasa da, dikkatli olunması gerektiği vurgulanmaktadır. Türkiye'de özellikle okulların yakın zamanda açılacak olması sebebiyle dikkatli olunmasında fayda var. Özellikle BAĞIŞIKLIĞIN GÜÇLÜ TUTULMASI önem arz etmektedir. 

Eris Nasıl Yayılım Gösteriyor?

Küresel çapta ortaya çıkan bu yeni Covid-19 varyantı, Amerika Birleşik Devletleri'nde vaka sayısının neredeyse beşte birini oluşturarak, Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından uyarı verilmesine neden oldu.

Resmi olarak EG5 adı verilen bu varyant, 5 Ağustos itibarıyla Amerika'daki vakaların %17.3'ünü temsil ediyor. Bu oran, Temmuz'un ilk haftasında %7.5'ten yükselerek, XBB.1.16 (%15.6), XBB.2.23 (%11.2) ve XBB.1.5 (%10.3) gibi bir dizi Omicron alt türünün önüne geçti.

Eris Varyantının Belirtileri Nelerdir?

Yapılan çalışmalar, semptomlarının Omicron varyantınınkilerle benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu semptomlar arasında:

Eris Varyantından Korunma Yolları Nelerdir?

Hasta kişilere evde kalmaları ve izole olmaları, havalandırılan ortamlarda bulunmaları, maske takmaları,hijyen önlemleri ve semptomlarına yönelik tedavilerini almaları konusunda önerilerde bulunulmaktadır.

Grip mevsimi için ideal olan sonbaharda en güncel virüslere karşı uyarlanmış aşı ve Sağlık Bakanlığı uyarılarını takip etmek önerilir.